LES PLANES 1922 (2) - Memòria dels sis recitals


Edició any 2006 (1ª)

 El dia 8 de Juliol de 2006 es va celebrar a Les Planes d’Hostoles una vetllada per donar a conèixer al públic el treball realitzat pel cantautor Jaume Arnella i el planenc Joan Arnau sobre un arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya on es recollien, entre d’altres, més de dues-centes cançons – música i lletra-  que els mestres Llongueras i Tomàs van recollir al poble a l’estiu de l’any 1922. Aquest treball el va encomanar i pagar el Sr. Patxot, industrial de Sant Feliu de Guíxols, que per discrepàncies amb l’Orfeó Català i la situació política a Catalunya, va emportar-se’n a Suïssa on van estar guardat  fins que l’any 1991 els Monjos de Montserrat el van rebre per la seva custodia i conservació. Un cop feta la tria i catalogació  de tots els papers i arxius rebuts, els monjos el van microfilmar i entregar una copia a la Generalitat de Catalunya que la guarda al Departament de Cultura Popular de Barcelona.

En aquest lloc és on Jaume Arnella i Joan Arnau van poder fer una copia de les cançons i de la crònica que els esmentats musics van fer al finalitzar la recerca.

La idea de donar a conèixer aquest treball va estar molt ben acollida per l’Ajuntament de Les Planes que va oferir des del primer moment el seu recolzament tant moral com material, fent-se càrrec de totes les despeses i posant al servei dels organitzadors, materials i personal per portar a terme el programa estudiat amb antelació.

Per fi va arribar el dissabte 8 de Juliol i als jardins  de can Garay, hotel de bonica estampa modernista cedit pels seus propietaris i tot i que va ploure quasi tota la tarda, a les nou del vespre l’espai es va fer petit ja que van assistir a la presentació de la recerca unes quatre-centes persones que van gaudir de les lectures explicatives sobre el Cançoner Popular de Catalunya i del recital de la cantant local Ester Reverter i Jaume Arnella acompanyat per l’acordionista Ferran Martínez.

A la primera part, Ester Reverter i Jaume Arnella van cantar cançons que encara avui canten alguns avis del poble i a la segona part, Jaume Arnella va cantar-ne una dotzena escollides entre les moltes que els vilatans de Les Planes van cantar pels músics barcelonins a l’any 1922. Per finalitzar Jaume Arnella va cantar una corranda amb lletra de Joan Arnau  i música seva titulada EL CARRO DEL VI.

Aquest acte  Ràdio Les Planes el va donar en directe pels seus oients i de tota la vetllada es va editar un vídeo i un conjunt de tres CD’s.

L’hotel Garay va posar totes les seves instal·lacions  al servei de l’Organització
                       







L

LES PLANES 1922
Edició any 2007 (2ª)


L’èxit aconseguit per la vetllada del dia 8 de Juliol de 2006, va tenir ressò entre la gent que hi va assistir, fins el punt que particulars i entitats es van oferir per participar a la de l’any 2007. A la cantada d’enguany varem  poder gaudir de la Coral Retorn Planenc, de l’escola de música Musiquem, de la colla de grallers els Joncs, d’en Benet Saguer alumne de violí del Conservatori de Girona, Artur Balagué i, com no, d’Ester Reverter, Jaume Arnella i Ferràn Martinez. Tots ells interpretaran temes planencs de l’arxiu de Suïssa.
La Consellera de Salut, Marina Geli va ocupar la primera fila acompanyada del seu espòs, del Delegat del Departament de Carreteres a Girona el planenc Ramón Ceide, l’alcalde Josep Soler acompanyat de politics garrotxins i membres del seu consistori.  La família del desaparegut mestre Joan Tomàs van seguir amb interès i, perquè no dir-ho, curiositat tots els detalls, tant musicals com d’organització. Els mitjans de comunicació d’Olot i Girona varen fer acte de presència referendant en els seus escrits i comentaris el caliu que naixia de les més de quatre-centes persones que ocupaven la plaça en la seva totalitat. També, com l’any passat, RAC 1  i  COM RADIO feren  constar en les seves emissions dedicades a la cultura popular dirigides per  Pilar Armengol i Josep Mª Francino, els dos de COM RADIO i garrotxins d’adopció l’èxit de la festa.  Es van estrenar dues corrandes amb lletra de Joan Arnau titulades NYERROS I PESCALLUNES i ROMANÇO DEL SANT CRISTO GROS.
                       
                       





LES PLANES 1922
Edició any 2008(3ª)


Amb la Plaça Nova plena a vessar es va donar inici a la tercera edició de les Planes 1922 amb la participació d’Àngel Girona, Musiquem, Gemma Llorà, Antoni Mateu i el grup de Campdevànol Les veus del Ter.

Va assistir al concert la senadora de Girona pel PSC Pia Bosch, Ramón Ceide, Josep Soler, alcalde del poble i membres del seu consistori com a convidats d’honor. Uns quatre-cents vilatans i forasters van omplir la Plaça Nova i van ballar en finalitzar el concert als sons de l’acordionista de Les veus del Ter.

Es va estrenar una corranda amb música dels germans Puigserver de Mallorca titulada LA PARADA DEL JONQUER cantada per tots els artistes, inclusiu l’autor de la lletra, el director de les edicions anteriors, Joan Arnau.
       
    





LES PLANES 1922
Edició any 2009(4ª)


El mal temps i la pluja va fer que l’edició d’enguany que s’havia de celebrar a la plaça Nova es traslladés a la carpa que l’ajuntament te instal·lada als terrenys de l’estació. Per aquest motiu i pel trasbals que representa el trasllat dels instruments, cadires, equip de sonorització, bar etc. El concert va començar amb un xic de retràs.

Van actuar en aquesta edició el grup local Musiquem, el conjunt Els Pardalets, capitanejats per la planenca Esther Reverter i l’olotí Àngel Girona que va finalitzar la seva intervenció interpretant la cançó La riera de Cogolls que ell mateix havia musicat  i harmonitzat amb lletra del poema del mateix nom de Joan Arnau, director de Les Planes 1922.





LES PLANES 1922
Edició any 2010 (5ª)


Dissabte 3 de juliol de 2010  a les 9 del vespre, la plaça vella de les Planes d'Hostoles es va engalanar i omplir per celebrar el recital de cançó tradicional catalana que amb el nom de Les Planes 1922 va arribar a la seva cinquena edició. Aquesta edició va ser a continuació dels actes ja realitzats -des de l'any 2006- destinats a donar a conèixer les cançons que -a l'any 1922- els dos músics barcelonins, Joan Tomàs i Joan Llongueres, van recollir dels vilatans de les Planes de cara a confeccionar el Cançoner popular de Catalunya.

En el decurs de les quatre edicions anteriors es van donar a conèixer una trentena de les cançons recuperades de l'arxiu de Suïssa, que van  interpretar Jaume Arnella i Ferran Martínez, Àngel Girona, Ester Reverter, l'Escola de música Musiquem i el grup vocal Musiquem.

En aquesta 5a edició s’han presentat disset cançons, amb un ventall molt variat d'estils i temes. Disset cançons que van oferir al públic Jaume Arnella, Ferran Martínez i l'olotí Àngel Girona. Va ser d'una entranyable vetllada musical, on es van conèixer les velles cançons de la contrada, músiques i lletres que són un llegat cultural de primer ordre.
                                  
                                





LES PLANES 1922
Edició any 2011 (6ª)


Sisena edició de les Planes 1922 que va començar a l’any 2006 als jardins de can Garay i any rere any a la plaça Nova i a la plaça vella, encara anomenada plaça d’Espanya. Tres vegades el  temps ens va jugar una mala passada i a corre-cuita vam haver d’improvisar l’escenari en un lloc a cobert i a recés de la pluja amb tot el trasbals tan per organitzadors com per  col·laboradors, músics i públic.

Ara el poble disposa d’una Sala Polivalent consolidada ja en un 80 o 90% que ens permet programar actes sense por ni perill d’inclemències del temps i amb una capacitat a l’abast de qualsevol acte públic.

Les Planes 1922 ha viscut des de la seva primera edició tres ajuntaments diferents i tots tres s’han fet responsables cada any a donar suport, tant logística com econòmicament al concert, la qual cosa ens omple de satisfacció en veure que per sobre dels ideals politics, sura el concepte d’amor al poble i tot allò que fa olor d’antigor i que cal no deixar morir. A tots ells, dons, moltes gràcies.

Però malauradament no tot son bones noticies en aquesta vida. Aquest any ens han deixat dos homes íntimament lligats a la música  i cançó popular catalana com a components de la Coral Retorn Planenc. Ja fa uns mesos ho va fer en Marcel.li Noguer i fa escassament quinze dies en Jaume Boix va perdre la vida en un pas de vianants a no més de cent metres d’on ens trobem ara. La vetllada la volem dedicar a la memòria dels dos cantaires planencs.



Presentació de SOL I SERENA

La història d’aquest conjunt comença ja fa anys camí d’Anglaterra. Llavores actuaven amb el nom de L’Escafeig i poc a poc van anar definint el seu projecte fins que a l’any 2003 veient amb claredat cap on encarar el procés creatiu i amb la sensació d’aire fresc a la cara decideixen el nom definitiu:Sol i Serena.

Sol i Serena decideix  treballar amb naturalitat en base a la nostra cultura, la dels Països Catalans. Com que la cultura és rica i la varietat d’instruments també, el projecte té camp per córrer i experimentar. El resultat és música d’arrel amb un aire fresc i actual, que prova d’allunyar-se de la simple recreació folklòrica per generar noves branques en el poc alimentat arbre de la tradició popular.

Sol i Serena el formen sis músics. Tenen la seva base al poble garrotxí d’Argelaguer i avui es presenten amb un trio  format per:

MARTA RIUS – Veu, acordió diatònic i percussió.

GUILLEM BALLAZ – Veu, violí, viola de roda, mandola i percussió.

FRANCESC TOMAS “PANXITO” –. Nascut a Mèxic, d’on va arribar a l’any 1982.  Veu, guitarra, mandola, guitarró i guitarrot del conjunt encara que els seus “col·legues” diuen que toca tot allò que li cap al portamaletes del cotxe.



Presentació  DUET XANTRE

Com es pot llegir al programa de ma, en  el duet que presentem ara hi ha una persona íntimament vinculada a les Planes 1922. Hi ha participat com a solista en quasi totes les edicions interpretant el Cançoner planenc,  folklore de la Garrotxa o fent arranjaments de temes locals com La parada del Jonquer, La riera de Cogolls o Els núvols verds.

Avui es presenta acompanyat d’una jove olotina amb qui va formar duet ja el Nadal passat en el recital de Nadales Catalanes a l’església de Batet amb un gran èxit per la qualitat de les nadales, interpretació i assistència de públic.

En el programa de ma podeu informar-vos de les cançons que ens cantaran i que han definit com  Carlins i bandolers, totes elles del Cançoner Planenc que van recollir a les Planes l’any 1922 els mestres Tomàs i Llongueras.




.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada